АКСЕСОАРИ

 

Основно използваните аксесоари, необходими при монтажът на ламиниран паркет са подложки, первази и лайсни.


ПОДЛОЖКА ЗА ЛАМИНАТ

Освен избора на ламинат, то е задължително и много важно да съобразите и каква дебелина и вид подложка ще изберете за да се поставя под ламинирания Ви паркет. Възможно е да има и идеално равни подове,но обикновено тези в София не се случват особенно равни ( меко казано ). Имайте впредвид че равността на пода Ви е много важното изискване, за да имате много години здрав и красив под. Стандартно изискване към пода преди монтаж на ламинат е денивелацията да не е в повече от 3 милиметра. Все пак до някъде неравността на пода може да се коригира чрез различните видове подложки. Различните видове подложки имат и различни качества и показатели като шумоизолазия и топлоизолация.


ПЕРВАЗИ ЗА ЛАМИНАТ

След като се монтират ламинатите, то идва ред на первазите, независимо какви са. Основната функция на всичките видове первази е да " скрият " фугата от около един сантиметър, която задължително трябва да е оставена от всичките страни на помещението, при поставяне на ламината. Правилното съчетаване на цветовете на первазите с цветовете на ламинираният паркет придава крайният и уникален, завършения вид на помещението. ПВЦ первазите са предпочитани в сравнение с МДФ первазите, защото имат по-голяма еластичност и съответно ще прилепнат по-добре към ламинирания паркет, а така също и към стената. Има различни видове первази за ламинат. Най- общо казано первази биват 3 вида- МДФ, ПВЦ или дървени. Такива первази има от много производители. При нас избора е из между стандартните и первазите с кабел канал, а като цветове - повече 200 декора PVC первази. По този начин е реално да си направите подходяща комбинация между ламиниран паркет,первази и стени.

 

ЛАЙСНИ ЗА ЛАМИНАТ

Лайсни се използват основно за да се " скрие " технологичната фуга, която трябва да се остави между ламината и без значение каква друга подова настилка има или друг ламинат. Монтират се или с дюбели и винтове за „ скрит монтаж ” или се залепват с монтажен силикон.

Според цвета си, има лайсни :

- с цвят на метал като сребристи,жълти,инокс или тъмен бронз

- с PVC фолио – 20 цвята които имитират дърво

 

Според своето предназначение, алуминиевите лайсни са :

- лайсна за 1 ниво с ширина 40 мм.

- лайсна за 2 нива с ширина 50 мм.

- Г- образна лайсна с късо перо с размери 20/ 7 мм.

- Г- образна лайсна с дълго перо с размери 20/ 20 мм

- огъващи се или Z- образни лайсни.


Лазур паркети - качествените решения за Вашия под!