Препоръки за монтаж на трислоен паркет

Препоръки за монтаж на трислоен паркет

Външни условия :
По време на престоя, както и по време на монтажа влажноста в стаята трябва да е между 30 и 50% , съответно температурата да е от 18-24 ° С.

Преди полагане :
Доставянето на паркета в стаята е след края на предишните етапи на ремонта, свързани с  мокри и влажни процеси (грундиране, мазилка и боядисване на стени, полагане на плочки, лепене на тапети и т.н.).
Опакованият трислоен паркет трябва да се държи на описаните по-горе условия 2-3 дни преди да започне монтажа.
Трябва да де отворят пакетите непосредствено преди монтирането.

Относно монтажа на трислоен паркет:
Подът се сглобява на място, като основен вариант, който се препоръчва е да се започне подреждането от най-дългата стена и от ляво на дясно.
Разстоянията между сглобките по късата страна между отделните редове ( стъпката на разминаване)  трябва да бъде не по-малко от 50 см. Това ще осигури на трислойният паркет необходимата здравина на сглобките.
За компенсаторни разширения на паркета трябва да бъдат предвидени от 10 мм до 15 мм от  всички стени и други неподвижни елементи (колони, нагревателни тръби, други подови настилки и т.н.). Това защитава пода с трислоен паркет от навдигане в случай на мокрене, голяма влажност и други подобни.
При полагане на трислоен паркет върху бетон препоръчваме да се използва в зависимост състоянието някоя от следните видове подложка – 2мм, 3мм или 5мм XPS.

Моля, обърнете внимание! При инсталиране на трислоен паркет  подовата плоча трябва да бъде с максимални размери 12м на 20 метра, както и квадратурата не трябва да надвишава 240 квадратни метра. Ако плочата, върху която ще се поставя трислоен паркет надвишава тези стойности, то помещението трябва да бъде разделено на сектори с подходящ размер. Луфта между тези сектори се покрива с декоративни лайсни.
Ако трислойният паркет се лепи към пода, то тогава не е необходимо да се съобразявате с тези изисквания.