Первази

Видове первази


Може би вече знаете, че ламинирания и трислойния паркет са от типа на така наречените плаващи подове. Тези паркети не се редят плътно до стени, а се оставя технологична фуга от 1 см. Съответно това единственото решение е избор и поставяне на подходящи первази. Разбира се има случай когато е невъзможно поставянето на первази. Например ако имате френски прозорци, които нямат профил отдолу 5 см или при вратите на помещението. Тези случай ще разгледам в друга статия.
Най-общо, первазите се делят на няколко вида:
-PVC первази
-MDF первази
-Дървени первази
Ще разгледаме първо PVC первазите.
Предлагат се на дължина 2,5 л.м. в много цветове. Към тях съответно трябва да се предвидят и следните аксесоари: вътрешни, външни ъгли, преходници и тапи. Също така, възможно е первазите да се залеят с подходящо лепило към стените, но това не е добро решение. Стандартно се закрепват към стените с дюбел и винт.
В зависимост от предназначението си има 2 вида PVC первази- стандарт и кабел канал.
PVC первази са познати на почти всички, предлагат се от както се предлага и ламиниран паркет. Като предимство може да се отчете най-ниска цена в сравнение с всички останали, подходящи са за по-криви стени, тъй като са пластични и прилепват плътно към стените.

Стандартните класически превази се закрепват към стените посредством клипс, дюбел и винт. При тях аксесоарите(вътрешни, външни ъгли, преходници и тапи) са в цвят близък до цвета на перваза, без декорация.
Первазите с кабел канал имате няколко предимства:
-възможност за лесно поставяне на кабел за интернет, телевизия или други, които са ви необходими
-аксесоарите съответстват напълно като цвят и шарка на перваза
-имат меки краища от към страните, които се допират до стените и пода, което води до по-плътно прилепване към неравни стени
Предлагани марки:
-dolken –характеристики: височина, широчина
-арбитрон 55, 60, индо: височина, широчина


МДФ первази
Представляват, както се предполага от името им-МДФ профил, върху който е фабрично поставено PVC фолио