Чудотворки лого

 google Facebook/parketilazur

 

Предимства на ламинат с фаска

Ламинат без фаска или може би ламинат с фаска ?

Избирайки си ламиниран паркет за пода на дома, офиса или магазина все повече се задава въпроса кое е по-удачно – ламинат с фаска или ламинат без фаска. Разбира се, крайното решение кое ще предпочетете е ваше, но е добре да имате впредвид следните специфики:

Съвременните тенденции показват впечатляващ ръст в продажбите на ламинат с фаска както в Европа, така и в България и в частност София. Самите производители на ламинат все повече увеличават предлагането на тези ламинати. Чисто статистически погледнато, към пролетта на тази година едва около 20% до 25% от предлаганите ламинирани паркети в колекциите на Swiss krono, Kaindl, Classen, Kronotex и Tarkett  са без фаска. Тези ламинати са с дебелина 7мм  в клас 31 АС-3 ( за домашни помещения) и 8 мм в клас 31, АС-3 и 8мм в клас 32, АС-4 ( за домашни и слабо натоварени обществени помещения). Всички други ламинирани паркети, с дебелини 9мм, 10мм, 12мм и 14мм винаги са с фаска.

Никой не се съмнява, че ламинат с фаска изглежда много по-естетически издържано от ламинат без скосявания.
Един основен недостатък на ламинатите без фаска е, че колко и добро качество като клас на износване да има ( стандартно към момента най- високата износо устойчивост е клас 32 ), почти винаги след време между отделните ламели ще има, макар и малки очертания при сглобките. При ламинат с фаска този недостатък е избегнат. Напротив, подчертава се мястото на сглобката чрез  фаската и няма нужда да се скрие.

По отношение на практичността на пода, покрит с ламиниран паркет с фаска най- честите съмнения са:
- Какво ще стане ако във фаската се натрупа прах и мръсотия ?
Инструментите за почистване са се променили драстично през последните години - едва ли някой все още мете пода с метла или използва ръчна подочистачка. Използвайки стандартните методи за почистване, няма да има никакъв проблем и с почистването на фаската.


- Местата на сглобката ще бъдат ли изложени повече на влага?
Устойчивостта на влага на пода с ламиниран паркет зависи главно от качеството на ламелите и от начина на защита сглобките. Сглобката на ламинираните паркети без фаска е защитена чрез начина на заключване на дъските –плътно, така че по никакъв начин влагата да не може да проникне между сглобките на ламината. Това е така за качественият ламиниран паркет, който има добра геометрия на дъските. Грапавостта на свързването между ламелите, която е видима при повърхностния слой, не би трябвало да превишава 0,1мм. Ако е по-голяма, това води до проникване на влага в основният слой на ламелата  ламинат. Това рано или късно ще доведе до раздуване на ламелата в близост до сглобката.


При ламинатите с фаска, самата фаска е защитена чрез обработка на покритието.
Единствено като недостатък на ламината с фаска може да изтъкнем по-високата цена. При едни и същи други качества ( дебелина, клас на износване и вид на покритие), ламината с фаска е малко по-скъп. Цената му е по- висока с около 2 лева на квадратен метър.

Нашите предложения за ламинирани паркети.

Имате въпроси относно ламинираните паркети ?
Свържете се с нас на тел. 0886 18 4000, попитайте ни по имейл или заповядайте в нашия магазин. Ще се запознаем с Вашата ситуация и ще Ви консултираме относно най- доброто решение за Вас!


Web Analytics