Какво е LVT настилка

LVT настилката е един от най- интересните материали за подови настилки,

които може да се използват както в домовете, така и в обществени сгради. Това е така, защото те не се влияят от вода, могат да се почистват с дезинфектанти, лесни са за монтаж и са гъвкави. Предлагат се в много декори, които са свежи и естетически подходящи за всякакви помещения.


Тук ще обърнем внимание на тази настилка по отношение на:
- какво се разбира под LVT настилка;lvt vinilovi nastilki lazur - от какъв материал е;
- каква е структурата.

Какво означава термина LVT настилка
Като цяло под този термин се разбира луксозна винилова настилка. Популярни и често използвани синоними са винилови плочи, винилов ламинат, PVC ( ПВЦ ) планки и някои други.

Материал, използван за направата на тези настилки
Основният и определящ материал за направата на основата е поливинилхлорид, както и при другите винилови настилки.
Като структура всички планки са хетерогенни – състоят се от няколко слоя, които са фабрично пресовани един към друг. Всеки един слой има конкретни функции за постигането на техническите характеристики на настилката.

Да разгледаме структурата на виниловите плочи с производител Tarkett

Стандартно техните настилки се състоят от 6 слоя:

  1. Основа, благодарение на която виниловите плочи притежават добри топлинни и звукоизолиращи характеристики;
  2. Слой, чрез който се осигурява геометрична стабилност ( плочата да няма линейни разширения, не се разширява) и дълготрайността на плочата;
  3. Допълнителна основа, която е част от декоративния слой. Чрез тази допълнителна основа се постига по- високо качество на декоративното покритие;
  4. Декоративен слой, чрез който се постига визията на настилките. Обикновено виниловите плочи наподобяват естествено дърво или мрамор и гранит;
  5. Износо устойчив слой – от него се определя дълготрайността на настилката и добрата визия за дълги години;
  6. Допълнителен полиуретанов слой, чиято функция е допълнителна защита на планките от проникване на различни замърсители. Наименованието на този слой е EXTREME PROTECTION и е ноу-хау на Tarkett.

Реално дебелината на цялата плоча се измерва в милиметри и за тези с клик система на заключване на ламелите варира в зависимост от производителя и съответната колекция, но обикновено е 4 милиметъра.

Разбира се, структурата на тази ПВЦ настилка е подобна и при всички други европейски производители.

Разгледайте нашите предложения за LVT настилки

Ако имате въпроси относно тези настилки, свържете се с нас по удобен за Вас начин – телефон, имейл или заповядайте на място в нашият магазин.