Видове Подложки

 Подложки -видове и характеристики


Тук ще ви обърнем внимание на различните видове подложки – техните характеристики, съответно предимства и недостатъци, както и ще разгледаме най-подходящите,за различните помещения.
Много хора, съсредоточени в избора на най-подходящият ламиниран или трислоен паркет, не обръщат внимание на нещо много важно – избор на най- подходящата подложка за техният под. Обикновено най-често срещаните проблеми по отношение на пода са две. Най важното и стандартно е равността на пода. Според изискванията на производителите, възможните отклонения в денивелацията на пода са до 2мм на квадратен метър. За съжаление това изискване е много рядко вероятно да бъде реално при подовете на домовете, поне в София. Другият често срещан проблем е, че към изискванията за пода – освен качество и красив дизайн, то пода трябва да бъде и толпоизолация, а още по- добре и шумоизолация от съседите отдолу. На последно място ще споменем и разгледаме и по-специфичният проблем – какво е необходимо при наличие на подово отопление. Всички видове ламиниран и трислоен паркет са подходящи за монтаж върху подово отопление, но е задължително използването на подходяща подова подложка, върху която да се монтира паркета.
Възможните решения по отношение на равността на пода биха могли да бъдат :
- направата на изравнителна замазка на пода
- поставяне на ОСБ плоскости
- при по-малки неравности е възможно компенсирането на неравностите с подходяща подложка .
При изискването на топлоизолация и шумоизолация възможните решения са:
- поставяне на ОСБ плоскости
-използване на шумо и топлоизолационна подложка.
Видове подложки:
- Подложка 2мм е необходимият минимум, която трябва да се инсталира на пода.Стандартно се използва при идеално равни подове или когато се търси най- бюджетното решение. Като предимство на тази подложка може да се изтъкне ниската цена. В Лазур паркети тази подложка е подарък към закупен ламиниран паркет.
-Подложка 3 мм също е мека,предлага се на руло. Има по-голяма дебелина от горната, както и по- голяма плътност. При избор на тази подложка, Вие ще получите по- добро качество на ниска цена. При нас тази подложка се доплаща ( вместо безплатната ) на 0,60 лева за квадратен метър.
- XPS подложка 3мм – използва се когато се търси шумоизолация и топлоизолация, но по някакви причини се цели най- малко повишаване на нивото на пода. Характеристиките на тази подложка –
При избор на тази подложка, то тя се доплаща 2,20 лева на квадратен метър.
- XPS подложка 5мм е най- подходящият вариант като шумоизолация и топлоизолация. Отговаря на следните показатели:
Тази подложка е най – добрият вариант като съотношение качество / цена според нашият дългогодишен опит. Тази подложка се доплаща по 2,50 лева за квадратен метър.
-Подложка Кронотерм 5мм е със същите характеристики като 5мм XPS. Изработена е изцяло от естествени материали – кокосови частици. Характерното за тази подложка е, че абсорбира влага и не се препоръчва за поставяне при ново строителство. Цената на тази подложка е 4,50 лева за квадратен метър.
-Подложка при наличие на подово отопление. Както вече споменах, според спецификациите на всички производители на ламиниран и трислоен паркет, то те са подходящи за поставяне при наличие на подово отопление. Но,за тази цел се използва специално разработена за тази цел подложка. Отговаря на следните показатели :
Цената на тази подложка е